Procesoperator

I-pods, blikjes frisdrank of autospoilers zijn allemaal producten die worden gemaakt in fabrieken. Als operator houd je het productieproces in de fabriek in de gaten. Dit gebeurt vaak vanuit de controlekamer.

Procesoperator A

Leerbedrijf: Koppert Biological Systems


Procesoperator A

Leerbedrijf: Alutech Nederland B.V.


Procesoperator is iemand die...

  • productieproces bewaken en ingrijpen wanneer nodig
  • in geval van calamiteiten productieproces aanpassen
  • werken met knoppen en computers
  • strakke procedures volgen
  • kleine technische problemen oplossen

In het kort...

I-pods, blikjes frisdrank of autospoilers zijn allemaal producten die worden gemaakt in fabrieken. Als operator houd je het productieproces in de fabriek in de gaten. Dit gebeurt vaak vanuit de controlekamer. Dat is een grote ruimte vol computers waarmee je alle processen kunt volgen en de apparatuur in de fabriek kunt aansturen. Maar als operator werk je ook aan de machines. Je kent het proces door en door en je merkt direct of er iets niet goed loopt. Storingen die optreden los je zo snel mogelijk op. In veel fabrieken gaat de productie dag en nacht door. Daarom werken operators vaak in ploegendiensten. Als je van techniek houdt en het interessant vindt om te weten hoe de machines werken, is het beroep van operator misschien iets voor jou.


Past het bij je?

Verantwoordelijk

Als Procesoperator ben je je bewust van de mogelijke gevolgen van je handelen. Je bent waakzaam en roept direct hulp in van een collega of leidinggevende als je (dreigende) storingen of problemen niet zelf kan oplossen.

Flexibel

Het is belangrijk dat je met een diversiteit aan processen, apparatuur, grondstoffen en producten om kunt gaan, je flexibel inzetbaar bent op gelijksoortige werkplekken binnen het eigen bedrijf. Je beschikt over aanpassingsvermogen om met kleine veranderingen in het proces om te kunnen gaan.

Samenwerken

Als Procesoperator ben je bereid om samen te werken in een team en wil je je blijven ontwikkelen.

Wat je kortom nodig hebt is:

  • waakzaam
  • aanpassingsvermogen
  • nauwkeurig
  • leergierig

Waar werk je?

De Procesoperator werkt bij grote bedrijven in de productie-industrie, waar vaak met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt.


Je loopbaan

Veel Procesoperators zijn op het moment aan hun pensioen toe, wat betekent dat er weer vele vacatures beschikbaar komen. Er is dus voldoende werk voor de Procesoperator en je kan doorgroeien naar Hoofdoperator.


Salaris

Als je net van school komt, verdien je tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand. Je kunt daarna heel snel doorgroeien naar een hoger salaris. Over het algemeen worden operators heel goed betaald. Dat komt ook doordat je voor het werken in ploegendiensten vaak een toeslag tot wel 30% van je salaris kunt krijgen. Hierdoor moet je regelmatig ook ’s nachts en ’s avonds werken, maar heb je wel meer vrije tijd.

Locaties voor de opleiding operator a

Operator A

Sector Techniek
Domein Techniek en procesindustrie
Leerweg BBL, BOL
Niveau 2
Leerjaren 2
Zadkine
Leerweg Duur Locatie
BBL, BOL 2 Hoefsmidstraat
Hoogvliet

Beroepen met procestechniek

Sector: Techniek
Domein: Techniek en procesindustrie

Meer info

Sector: Techniek
Domein: Techniek en procesindustrie

Meer info

Sector: Economie
Domein: Informatie en communicatietechnologie

Meer info