Jij en jouw toekomst:
of Registreren

Opleiding: Verzorgende-IG

ROC ID College in Zoetermeer

Je leert onder andere over

Als verzorgende help je mensen die voor kortere of langere tijd niet voor zichzelf kunnen zorgen. Je draagt bij aan het herstel en aan de verbetering van de kwaliteit van het leven van de zorgvrager op het gebied van gezondheid, wonen en welzijn. Je hebt intensief contact met zorgvragers, familieleden en andere zorgverleners. Je bent (mede)verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van de zorg. Zo zorg je voor een prettige leefomgeving en het huishouden, en bied je lichamelijke zorg en begeleiding. De zorg die je verleent verschilt per zorgvrager en wordt op basis van individuele zorgplannen verleend. Je hebt dus een afwisselende en verantwoordelijke baan, waarin je écht iets voor anderen betekent. Als verzorgende kun je o.a. werken in een verpleeghuis, een thuiszorginstelling, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking of lichamelijke handicap, of in de kraamzorg.

Iets met

Gezondheidszorg, Zorg

Kans op werk/stage

Job-1 Internship-2

Opleiding op rij

Niveau
3
Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Locatie(s)

Inhoud van de opleiding

Tijdens je opleiding leer je werken met mensen van alle leeftijden: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en ouderen. Na de opleiding kun je in principe in elke zorginstelling werken. Tijdens de opleiding leer je hoe je de zorg kan plannen, uitvoeren en evalueren. Daarnaast leer je gezondheidsvoorlichting te geven en verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Er wordt ook veel aandacht besteed aan je sociale vaardigheden en beroepshouding. Het is immers belangrijk dat je goed met zorgvragers kunt omgaan. Aan het einde van de opleiding kies je voor een verdieping in een werkveld. Je kunt je specialiseren in verpleeghuiszorg, thuiszorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg.

Duur en leerwijze

De opleiding duurt 3 jaar.

Verkorte opleiding Als je werkervaring in de zorg hebt of bepaalde diploma's, kun je in aanmerking komen voor een verkorte opleiding. Je doet de opleiding dan in versneld tempo of krijgt vrijstelling voor bepaalde onderdelen.

Je bent zorgzaam ingesteld en jij legt snel en makkelijk contact met mensen van jong tot oud. Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en je kunt goed luisteren. Als verzorgende heb je een soort zesde zintuig waarmee je aanvoelt wat er leeft. Dit is vooral belangrijk bij mensen die zich mondeling minder goed kunnen uitdrukken. Je bent geduldig, maar je kunt wanneer het nodig is snel en doeltreffend reageren. Daarnaast moet je jezelf goed kunnen verplaatsen in de situatie van de zorgvragers en voel je je verantwoordelijk over je eigen werk. Je moet veranderingen bij zorgvragers kunnen signaleren en samen met hen een oplossing kunnen bedenken. Je bent flexibel en kunt zowel alléén als in een team werken. Een motiverende persoonlijkheid en een flinke dosis mensenkennis kun je goed gebruiken.

Kosten

Informatie over lesgeld voor een BBL-opleiding of cursusgeld voor een BOL-opleiding vind je op www.idcollege.nl/kosten. De kosten voor boeken en materialen verschillen per opleiding. Wil je dit precies weten mail dan naar info@idcollege.nl of bel 088 222 1777.

Verder studeren

Informatie volgt

Wat word je?

Toelatingsvoorwaarden

  • Vmbo-diploma: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Bewijs van overgang naar 4 havo/vwo.
  • Mbo-diploma niveau 2.
  • Op 1 oktober van je eerste schooljaar moet je minimaal 16 jaar zijn. Bij een BBL-opleiding kan de zorginstelling echter een hogere leeftijd verlangen. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een toelatingsgesprek.
  • Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst hebben bij een zorginstelling voor minimaal 24 uur per week.

Verklaring Omtrent Gedrag Studenten die kiezen voor een studie binnen het domein Gezondheidszorg kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen. In veel gevallen heb je tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je een studie binnen Gezondheidszorg wilt volgen.

Aanmelden doe je zo

Wil je je voor een opleiding inschrijven ga dan naar www.idcollege.nl/aanmelden. Heb je nog vragen? Mail dan naar info@idcollege.nl of bel 088 222 1777.

Neem gerust contact op

Bel 0882221777

Groen van Prinsterersingel 52, 2805TE, Gouda

E-mail info@idcollege.nl

Website: www.idcollege.nl

Deze opleiding op verschillende scholen

Meer weten?
Uitgebreid vergelijken opleidingen >