Je houdt het computergebruik in een bedrijf nauwkeurig in de gaten. Iedereen die gebruikmaakt van een computer laat daarop digitale sporen na. Als jou iets opvalt aan het computergebruik van iemand, kan dat een reden zijn om een onderzoek te starten. Of je leidinggevende geeft je de opdracht een onderzoek te starten. Denk hierbij aan een onderzoek naar het e-mailgedrag van personeel of naar het gebruik van internetsites. Je moet goed de wet kennen, precies weten wat mag en wat verboden is. Omdat het internet een internationaal netwerk is, ken je ook buitenlandse wetten. Je bepaalt in overleg met het bedrijf wat onderzocht moet worden. Je ziet daarom vaak geheime informatie, zoals vertrouwelijke gegevens, die je moet beveiligen. Daar houd je je mond over, want je beschermt je opdrachtgever.
Particulier digitaal onderzoeker is iemand die...
Past het bij je?
Waar werk je?
Als particulier digitaal onderzoeker werk je in een arbeidsorganisatie waar gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen, zoals bij Internet Service Providers (ISP), Telecom operators, banken en verzekeraars. Je kunt ook werkzaam zijn bij particuliere recherchebureaus, IT Dienstverlening en Consultancy. De plek waar de werkzaamheden worden uitgeoefend verschilt: ze kunnen uitgevoerd worden op kantoor of bij de klant. Dat kan zowel een nationaal als een internationaal bedrijf zijn.
Je loopbaan
Particulier digitaal onderzoeker is een nieuw beroep. Men verwacht dat de kans op een baan groeit. Je kunt na je opleiding ook doorstromen naar een functie op hbo-niveau. Zoek je iets anders in het mbo, denk dan aan een functie als ICT-beheerder.
HBO
Informatica
Information Security Management
Salaris?
Als beginnend particulier digitaal onderzoeker verdien je tussen de 1560-1680 euro bruto per maand bij een volledige werkweek (situatie maart 2020).
Het salaris kan oplopen, afhankelijk van je werkervaring en extra opleiding(en) die je hebt gevolgd.
Waar wil jij meer
over weten?